Brno chce nové ReUse centrum a podpořit cirkulární ekonomiku

Brno, 18. října 2024 – V Brně dnes fungují tři služby – ReUse, RetroUse a ReNab, které umožňují občanům odkládat nepotřebné věci a podporují jejich opětovné využití. V současnosti však chybí centrální místo pro uskladnění, opravu a odběr komodit. Brno plánuje tuto situaci změnit a aktuálně řeší nejvhodnější lokalitu nového centra.

recyklace

Pokud vše půjde podle plánu, výstavba by mohla začít do dvou let. Odhadovaná cena výstavby ReUse centra by mohla přesáhnout až sto milionů korun, přičemž podstatnou část financování by měly pokrýt dotace z evropských a státních zdrojů.

„Chceme vytvořit víceúčelový objekt využívající moderní prvky architektury, jako je modrozelená infrastruktura a obnovitelné zdroje energie, které zajistí udržitelný provoz. ReUse centrum by mělo být také místem pro volnočasové aktivity, s prostředím vhodným pro rodiny, včetně dětského hřiště, kavárny a příjemného okolí,“ uvedl náměstek primátorky pro životní prostředí Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Ještě letos chce Brno zadat studii pro nové ReUse centrum, které je inspirované moderními centry ve Vídni a Ostravě. Plánovaná stavba by měla být nadčasová, s parkovými úpravami, včetně jezírka pro zadržování dešťové vody a dětského hřiště z recyklovaných materiálů. Vedení města momentálně vyhodnocuje nejvhodnější lokalitu pro nové centrum, s brněnským výstavištěm jako jednou z preferovaných možností.

„Podmínkou je rekonstrukce současných nevyužívaných prostor a dobrá dopravní dostupnost. Momentálně se nám jeví nejvhodnější lokalita na brněnském výstavišti, které je dostupné pěšky, na kole, MHD i autem. Současně zkoumáme další možné lokality ve vnitřním městě, ačkoliv konkrétní podmínky teprve projednáváme. Pokud budeme mít definitivní rozhodnutí o lokalitě, můžeme přistoupit k vypracování studie a následně k vytvoření projektové dokumentace. Jestliže získáme dotaci, mohli bychom začít stavět už v roce 2026,“ doplnil Chvátal.

V jihomoravské metropoli by měl vzniknout prostor pro pořádání workshopů, konferencí, bleších trhů nebo swapů. Centrum by mělo sloužit také pro vzdělávání v oblasti cirkulární ekonomiky, druhotného využití odpadu a životního prostředí. Díky ReUse centru budou moci Brňané omezit zbytečné vyhazování komodit, jako jsou nábytek, hračky nebo oblečení. Použité zboží bude moci městská firma SAKO Brno nabízet za symbolické ceny nebo distribuovat do škol, muzeí a divadel. Výnosy z prodeje budou využity k nákupu sazenic pro květinové záhony, které spravuje Veřejná zeleň města Brna.

Projekt ReUse má za cíl znovu využít staré, ale stále funkční věci, které lidé již doma nepotřebují. ReUse pointy jsou momentálně dostupné pouze v některých sběrných střediscích odpadu.

Projekt RetroUse se zaměřuje na předměty vyrobené před rokem 1989. Větší předměty lze odevzdat v externím skladu na adrese Drobného 45a, menší předměty jsou přijímány v krytu 10-Z na Husově ulici.

Projekt ReNab dává druhou šanci starému, ale stále funkčnímu nábytku a pomáhá brněnským rodinám, které si nemohou dovolit nové vybavení. ReNab pointy jsou součástí některých sběrných středisek odpadu.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...