Příběhy našich sousedů pokračují, zúčastní se 18 základních škol

Brno, 24. října 2024 - Rozhlasová reportáž, filmový dokument či třeba komiks. Tak zní jen krátký seznam výstupů, kterými se školáci zapojují do projektu Příběhy našich sousedů. V rámci něj poslouchají vzpomínky pamětníků, procházejí historické archivy a poznatky pak prezentují ostatním. Rada města Brna schválila na tyto účely 609 000 korun pro celkem 18 základních škol, rozdělení peněz však musí ještě potvrdit zastupitelé.

pribehy nasich sousedu

Vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů, jehož se účastní žáci osmých a devátých tříd základních škol, organizuje společnost Post Bellum. Jeho cílem je přiblížit mladým netradiční cestou moderní dějiny i přispět k mezigeneračnímu porozumění.

„Děti se za pomoci učitelů a koordinátorů na několik měsíců stávají dokumentaristy. Během nich vyzpovídají pamětníka ze svého okolí, zaznamenají jeho výpovědi, digitalizují fotografie, zkoumají archivy a nakonec připraví ze všech zjištění výstup. Může jít o televizní, rozhlasovou či psanou reportáž, jiní například kreslí komiks nebo chystají prezentaci. Na závěr školáci vystoupí před publikem a představí své výtvory odborné porotě. Odvysílá je i Český rozhlas Brno a budou součástí závěrečného prezentačního dne projektu,“ sdělila radní pro oblast školství Irena Matonohová.

Dohromady se má do Příběhů našich sousedů zapojit 21 týmů z 18 škol. Konkrétně jde o základní školy Horácké náměstí 13, Hroznová 1, Jana Broskvy 3, Janouškova 2, Kamínky 5, Košinova 22, Krásného 24, Labská 27, Masarova 11, Mutěnická 23, náměstí Republiky 10, náměstí 28. října 22, Novolíšeňská 10, Pastviny 70, Pavlovská 16, Sirotkova 36, Vejrostova 1 a Zemědělská 29. Mezi ně se rozdělí podle počtu družstev 609 000 korun, ještě je ale zapotřebí souhlasu Zastupitelstva města Brna.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...