Brněnský projekt ConTRIOlogy zpracovává Janáčkovu Moravskou lidovou poezii

Brno, 16. října 2024 – Vytáhnout z každé písně primární syrovou emoci, nabourávat strukturu, postupně cizelovat a dosáhnout mimořádných momentů napětí a překvapení s bohatou paletou zvuků. Právě to se podařilo ConTRIOlogy ve spolupráci s multiinstrumentalistou Tomášem Vtípilem na debutovém albu s názvem Minulo zpracovávající dílo Leoše Janáčka Moravská lidová poezie v písních. Naživo jej představí v Brně 8. listopadu ve Studiu Dinn v Brně - Obřanech a 15. prosince v Evangelickém kostele v Boskovicích.

19. ConTRIOlogy   foto  Žaneta Havelková

ConTRIOlogy, tedy trojice Jana Vondrů (zpěv, elektronika), Žaneta Vítová (akordeon, harmonium, zpěv) a Michal Grombiřík (cimbál, zpěv) spojuje lidové nápěvy s vlastním kompozičním přístupem a improvizací. Vzniká tak plynulé hudební pásmo deseti skladeb plných témbrů a zvukových ploch s výrazným emočním zabarvením. Jednotlivé kompozice zachovávají jednoduchost a přirozenost lidových písní, kterými prostupuje silný prvek improvizace a zvukovosti. Celým pásmem citlivě proniká elektronika Tomáše Vtípila, který se do díla zapojil také aranžérsky a hrou na housle, trumpetu, perkuse, ale také preparovanou baskytaru či lasturu.

„Ve zvuku hledáme různé barvy, používáme preparaci nástrojů, rozšířené techniky. Velká část skladeb vznikla z improvizace, která tam má dosud velký prostor. Někdy si z písně vezmeme jen melodii, někdy se inspirujeme klavírním doprovodem, jindy ji zahrajeme tak jak je napsaná nebo pozměníme rytmus, či celou melodii. Téměř všude zůstává text, i když také ne vždy. Elektronika byla dodělána až ex post ve studiu, takže i pro nás byl celkový zvuk nahrávky velkým překvapením. Tomáš má neuvěřitelný cit pro to, umocnit energii a naturel písně a nepřeválcovat ji. Přemýšleli jsme, zda používat názvy písní, jaké jsou ve sbírce písní, ale nakonec jsme se rozhodli, že použijeme názvy tak, jak písním sami říkáme. Většinou tedy první slova.“ Popisují přístup k materiálu sami hudebníci.

ConTRIOlogy se v obsazení cimbál, akordeon a zpěv zaměřuje na interpretaci soudobé klasické hudby a improvizaci. Trio vzniklo na podzim roku 2016 v prostředí brněnské Janáčkovy akademie múzických umění s jasným cílem vytvářet příležitosti pro vznik nových skladeb. Díky svému nástrojovému obsazení a využívání rozšířených interpretačních technik propůjčuje skladbám jedinečné témbrové a zvukové možnosti, a to jak těm z nastupující generace, tak i těm etablovaným jakou jsou Petr Graham, Daniel Skála, Ondřej Kyas, Michal Wróblewski, Ian Mikyska, Radim Hanousek, Jiří Lukeš a další. Kromě běžných koncertů se prezentovali na Mezinárodním festivalu slovanské hudby, Showcasu klasické hudby nebo festivalu Alternativa.

„Podle našeho názoru by měla mít současná hudba více prostoru v porovnání s uvádění hudby historických slohů.“ Dodávají ConTRIOlogy.

Album Minulo vychází digitálně, na vinylu a CD 4. října u vydavatelství Ma Records ve spolupráci s labelem Dinn is not noise. Naživo vystoupí ConTRIOlogy 17. října na zámku ve Velkém Meziříčí, 18. října v pražském Punctu, 1. listopadu v rámci MFDF Jihlava, 8. listopadu ve Studiu Dinn v Brně - Obřanech a 15. prosince v Evangelickém kostele v Boskovicích.

Foto: Žaneta Havelková


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 
  8101112
14151617181920
222324252627
282930   
Nejbližší akce
21.10. Od Ábelových dětí po Metu temnostn..
31.10. Od Ábelových dětí po Metu temnostn..