Práci Lékařů bez hranic představí výstava na Maliňáku a v bohunické nemocnici

Brno, 24. října 2024 - Lékaři bez hranic již desítky let pomáhají v zemích, kde chybí nebo nejsou dostatečně rozvinuté zdravotnické instituce. Na jejich záslužnou práci upozorňuje výstava s názvem Půlstoletí Lékařů bez hranic, kterou si mohou lidé prohlédnout v následujících týdnech v Brně.

polni nemocnice

Výstavu zahájila zastupitelka pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlová: „Lékaři bez hranic hrají zásadní roli v poskytování zdravotní péče v oblastech, které čelí nepřízni osudu a kde není dostupná zdravotní péče. Ať už jde o ozbrojené konflikty, přírodní katastrofy, nebo epidemie. Zdravotnické týmy vyrážejí na postižená místa jako jedny z prvních a zachraňují lidské životy. Jejich práci obdivuji a podporuji. Všechny Brňany a Brňanky bych ráda pozvala na výstavu, která mapuje práci a programy Lékařů bez hranic. Nejdříve bude k vidění v prostoru před obchodním centrem na Malinovského náměstí a poté v areálu Fakultní nemocnice v Bohunicích.“

Zahájení výstavy Půlstoletí Lékařů bez hranic se zúčastnily také členky misí – lékařka Simona Šmelková, která pomáhala lidem v Jižním Súdánu, Iráku nebo Jemenu, a farmaceutka Eva Adamová, která absolvovala mise v Jižním Súdánu a Angole.

Město Brno je spolupořadatelem výstavy a finančně se na její organizaci i podílí.

Termíny výstavy:

  • 23. října – 20. listopadu 2024 v prostoru před obchodním centrem na Malinovského náměstí (v křížení s ulicí Kobližnou)
  • 21. listopadu – 4. prosince 2024 v areálu FN Brno v Bohunicích, před vstupem do budovy Diagnosticko-terapeutického centra (pavilon X)

Je důležité zmínit i mezinárodní dobrovolnický projektu Missing Maps. Ten mapuje oblasti, kde Lékaři bez hranic působí. Mnohdy pro tyto lokality neexistují dostatečně podrobné mapy, které jsou pro práci zdravotníků nutné. Součástí české a slovenské komunity humanitárního mapování je Missing Maps Brno. První mapathon se v Brně konal v listopadu 2016 a od té doby se jich tady uskutečnilo už 27. Jádro skupiny působí v Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 
  8101112
14151617181920
222324252627
282930   
Nejbližší akce
31.10. Od Ábelových dětí po Metu temnostn..