Ve Starobrně podeváté stočili velikonoční Zelené pivo
Brno, 8. dubna 2014 – Velikonoce se kvapem blíží – a ve Starobrně se proto již podeváté stáčeli Zelené pivo. První větší várka 3000 hektolitrů putovala do sudů minulý týden, v pondělí pivovarníci stočili posledních 1600 hektolitrů. Pivo se jako každoročně rozveze do všech koutů Moravy i Čech, aby všichni jeho milovníci zelené půllitry pozvedli přesně na velikonoční Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 17. dubna.
Třináctistupňové Zelené pivo se vyrábělo z kvalitní vody, jakostního moravského ječného sladu, žateckého chmele i chmelového extraktu. Vařilo se tradičním způsobem na dva rmuty podle originální receptury už v únoru. Během varu se do piva přidává jedna z nezbytných ingrediencí Zeleného piva - výluh, obsahující několik druhů bylin. Po přidání kvasnic z vlastního kmene Zelené pivo kvasilo po dobu osmi dnů a poté několik týdnů zrálo při teplotě 1 stupně Celsia. Nakonec se přefiltrovalo a přidal se do něj likér.
Zelené pivo se bude prodávat v celé České republice. Aktuální seznam provozoven se Zeleným pivem na čepu všichni zájemci najdou na stránkách zelenepivo.cz.
Zelené pivo vymyslel a poprvé ve Starobrně uvařil v roce 2006 jeho tehdejší vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht, který dnes působí v pivovarech Velké Březno a Krušovice. Tenkrát do hospod putovalo 80 hektolitrů tehdy neobvyklého speciálu.
(red), foto: archiv Heineken a Kryštof Turek
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz