Náctiletí programátoři budou mít opět své mistrovství v Brně

Brno, 18. října 2024 – Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – jako vývojáři, technici, projektanti nebo strojní inženýři. Jaké technologické projekty dokáží už teď vymyslet, když mají čas jen 24 hodin a k ruce nejmodernější technologie?

ATT Hackathon Junior 2023 soutezici

Dvoudenní soutěž AT&T Hackathon Junior proběhne 28.–29. listopadu ve Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno. Akce plná programování a vymýšlení inovativních projektů pro digitální budoucnost je zaměřena na až pětičlenné středoškolské týmy se zájmem o technologie a jejich pedagogy. Pro všechny registrované účastníky je zajištěno ubytování i strava zdarma.

„Soutěž začíná první den hned v osm hodin ráno, po uvítání dostanou studenti instrukce a od té doby jim běží čas. Musí vymyslet a zrealizovat své řešení na některou ze soutěžních výzev, které se letos dotýkají umělé inteligence, kyberbezpečnosti a zlepšení indoor života. K dispozici mají technologické zázemí i podporu odborníků z celé řady zapojených firem. Druhý den pak již probíhají prezentace projektů před porotou, což je pro účastníky další zajímavá zkušenost,“ popsal Petr Novák, Product Owner ze společnosti AT&T GNS Czech Republic, která soutěž pořádá pod hlavičkou programu AT&T BELIEVES.

Ve spolupráci se vzdělávací organizací Junior Achievement (JA Czech) se celorepublikové mistrovství středoškoláků v technologických nápadech uskuteční už pošesté. „Během soutěže se studenti obvykle poprvé setkají se situací, kdy dostanou konkrétní zadání, téměř neomezené technologické možnosti a přitom šibeniční termín k nalezení kvalitního řešení. Zní to stresově a soutěž skutečně patří k těm náročnějším, na akci ale vždy vládne pohodová inspirativní atmosféra, studenti si vzájemně radí, kooperují, využívají tipů přihlížejících mentorů a často se dostanou i k technologiím, se kterými dosud nepracovali. Bývá to pro ně ohromná zkušenost. A pro nás je zase skvělé sledovat, jak přirozeně a rychle dokážou mladí lidé nové technologie přijmout a využít pro svůj nápad,“ přiblížil Martin Smrž, ředitel české kanceláře vzdělávací organizace JA.

Odborníci z praxe a univerzit se mezi soutěžními týmy pohybují po celou dobu konání Junior Hackathonu. Fungují jako mentoři a někteří v závěru i jako hodnotící porota. „Setkání se zkušenými vývojáři je pro nadšené středoškoláky velmi motivující, cení si jejich rad i přátelského přístupu. Mimo jiné tím vzniká platforma pro navázání spolupráce mezi firmami a školami, kdy s přítomnými pedagogy nezřídka domlouváme další budoucí školní akce. Pro doprovázející učitele máme také ve spolupráci s partnery během soutěže nachystané vzdělávací bloky o tématech jako 3D tisk nebo AI. Máme partnery z univerzit, ze sféry technické i byznysové. Rádi bychom, aby se těm nejzajímavějším studentským projektům dostalo podpory také při přechodu do případného podnikání,“ poukázal Petr Novák.

V loňském ročníku dokázali za den a noc například studenti z Prahy naprogramovat senzory na střechy budov pro optimální umístění solárních panelů, středoškoláci z Klatov vymysleli aplikaci, která lokalizuje třídicí kontejnery a usnadňuje osobám recyklaci odpadu, nebo brněnský tým studentů představil projekt na centrální evidenci domácích zvířat pomocí čipu s informacemi o zdravotním stavu a majiteli.

Registrace studentů (a pedagogického doprovodu) na AT&T Hackathon je možná on-line do 25. října na webu JA Czech.

Foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...