Regionální potraviny potvrzují svou kvalitu
Brno, 5. srpna 2013 - V poslední době se v médiích objevují spíše negativní informace či dokonce skandály, týkající se špatné kvality některých typů potravin. Naštěstí však mnozí jihomoravští výrobci dokazují, že právě oni své výrobky šidit za žádnou cenu nehodlají. Nic o tom nesvědčí lépe, než řada prestižních ocenění z poslední doby, ve kterých potraviny z jižní Moravy bodovaly na čelních příčkách!
Prestižní značku může používat osm výrobců
Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. O tuto značku, která je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu, se letos ucházelo 99 produktů od 34 výrobců.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku.
O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin a kategorie Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas.
Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené například zástupci Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce či Agrární komory ČR. K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2013 navrhla hodnotitelská komise osm výrobků z následujících kategorií:
Oceněný výrobek a výrobce:
- Vepřové ve vlastní šťávě, MASPRO, s.r.o., Hodonín
- Židlochovická specialita z roštěnky, Janíček&Čupa, výroba speciálních uzenin s.r.o., Židlochovice
- Čtyřchuťový kozí sýr SEDLÁK, Eva Sedláková, Šošůvka
- Rašnerův chleba, Rašnerova pekárna s.r.o., Vyškov
- Smetanový dezert, Jitka Bílková, Cukrárna u Bílků, Křenovice
- Pivo 13% Vísecká pšenka, Vesnický pivovar OHRADA, s.r.o., Vísky u Letovic
- Hroznové želé, Pavel Karlík
- Hraška vanilka, CERIA, s.r.o., Brno
Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Nejlepší chléb se peče v Moravské Třebové a v Brně
V Pardubicích se 6. června uskutečnil další ročník soutěže Chléb roku 2013. Pekařské firmy z celé republiky přihlásily do soutěže celkem 42 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku" se stal chléb z pekárny Moravec z Moravské Třebové a v kategorii „Řemeslný chléb roku" zvítězil chléb z pekárny Hepek společnosti Penam, a.s., Brno.
Podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách. „Nové technologie umožňují zachovat řemeslný charakter výroby chleba a měnit receptury dle regionálních požadavků spotřebitelů, ale vyžadují vysokou odbornost a kvalifikaci pekařů. Pro pekaře je výroba chleba královská pekařská disciplína a zároveň věc prestiže," uvedl Dřízal, podle kterého by obchodní řetězce měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. „Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze unifikované výrobky či v poslední době předražený chléb dopékaný ze zmrazeného polotovaru," doplnil Dřízal.
Starobrněnská piva bodovala v soutěži Pivo České republiky
Řadu úspěchů zaznamenala starobrněnská piva na prestižní degustační soutěži Pivo České republiky, jejíž sedmnáctý ročník se uskutečnil v červnu v Českých Budějovicích. Starobrno Medium nenašlo ve své kategorii světlých ležáků přemožitele, zvítězilo a zopakovalo stejné ocenění z minulého ročníku soutěže. Stříbrná medaile patří dalšímu pivu z portfolia starobrněnského pivovaru, Starobrnu Černému. V kategorii světlých výčepních piv nenašlo již potřetí v řadě konkurenci ani Hostan Naše pivko a i letos získalo zlatou medaili. Hostan Hradní výborně uspěl v kategorii světlých ležáků, kde skončil na druhém místě.
Soutěž Pivo České republiky je prestižní degustační soutěž, která je součástí výstavy Slavnosti piva. Soutěže se v 17 kategoriích účastnilo 50 pivovarů se 300 vzorky piva, záštitu nad ní převzalo i ministr zemědělství. Vítězové 17. ročníku soutěže získávají právo užívat titul Pivo České republiky 2013.
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz