Brno, 26. října 2011 (MEDIAFAX) - Známý český herec Karel Roden představil ve středu ve Vinné galerii v Brně nový ročník vlastní řady vín. Víno jsem si zamiloval už dávno, v poslední době mi více chutná bílé, řekl Roden. Roden právě uvádí na trh šest odrůd ročníku 2010. "Je to Rulandské bílé, Rulandské šedé, Pálava, Aurelius, Veltlínské zelené a Modrý portugal," vyjmenoval Tomáš Vican z Adámkova vinařství, v jehož sklepích Rodenovo víno vzniká.
Brno, 12. října 2011 - Již posedmé se budou 11. listopadu po celé České republice otevírat mladá vína. Po loňském roce, kdy se prodalo více než milión a půl lahví, letos pravděpodobně padne dvoumiliónová hranice. Dosavadní průběh sklizně napovídá, že vína ročníku 2011 budou díky vydařenému září výborná.
Brno, 10. října 2011 - Svět vína je pestrý, a to je dobře. Kdo jednou propadne kouzlu prastarého nápoje, ten vždy rád objevuje nové chutě a zážitky. Říjen přináší na pulty brněnských vinoték směsici nejrůznějších stylů moravských i světových vinařství, škálu odrůd, provedení, filozofií. Na své si přijdou milovníci suchých lehčích i sladce opojných vín, klaretů či těžkých barikových rezerv.
Brno, 5. října 2011 – V sobotu 5. listopadu se v prostorách stylové Moravské chalupy v Brně uskuteční 1. ročník Festivalu českých a moravských vín. Akce je unikátní tím, že na Festivalu jsou zastoupena vinařství ze všech vinařských regionů Čech a Moravy. Jedná se o jedinečnou příležitost degustovat nejlepší vína od Mělníka až po Slovácko.
Brno, 9. září 2011 — Klub Fléda ve spolupráci se sedmi vinařstvími a firmou Globus chystá vůbec první košt vína na Flédě. K ochutnávkám bude připraveno až 50 vzorků vín nejen z Moravy, přičemž vítězný vzorek se zařadí do nápojového lístku klubu Fléda na celou sezónu 2011/2012.
Brno, 8. září 2011 – Sezóna burčáku je opět tady. „Letošní rok vypadá slibně, jak s množstvím hroznů, tak s jejich vyzrálostí,“ říká Jakub Adámek z Moravské Vinotéky v Brně. Stejně jako každý rok, i letos se objevují nepoctiví prodejci, kteří chtějí na oblibě nápoje vydělat. O to, jak jim nenaletět a o co se zajímat, chceme-li si na burčáku skutečně pochutnat, se s námi podělil majitel brněnské vinotéky v krátkém rozhovoru.
Brno, 2. září 2011 - I když burčák začíná vonět ulicemi a útočit na nás svoji podbízivou sladkostí, vždy je ta správná příležitost zastavit se a vychutnat si již „dospělé“ víno. Moravští vinaři jakoby si vypůjčili trochu té sladkosti čerstvě kvasícího moštu a zařadili do svých novinek vína nejčastěji polosuchá a polosladká. Není se ale co divit, na koštech a nejrůznějších ochutnávkách stále častěji zní požadavky na „něco sladšího“. Ale i na pravověrné milovníky suchých vín je mezi novými tipy vinoték pamatováno.
Strana 122 z 123
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz