Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Brno, 3. června 2011 - V červnu uvádí na trh svá vína celá řada vinařů. Zpravidla to bývají vzorky z roku minulého, ale objevily se i ročníky starší, vyzrálejší. Za zmínku stojí u nás ještě málo známá odrůda Kerner, jejíž výběr z bobulí od Ampelosu je horkou novinkou Moravské vinotéky. Zajímavostí je i Mistelle de Muscat Juveano vyrobené technologií portských vín, ovšem u nás, na Moravě. Nechejte se proto inspirovat naší červnovou nabídkou a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.
Hrabal Sekt BrutVinařství Hrabal Bílý suchý sekt, vyráběný klasickou metodou kvašení v láhvi (9 měsíců) je kupáží odrůd Ryzlink Rýnský a Ryzlink vlašský. Příjemná zlatá barva je podtržena kvalitním perlením. V chuti svěží květinovo-meruňkové aroma pozvolna přechází v minerální tóny. Oceněno stříbrnou medailí v kategorii šumivá vína na soutěži Vinař Roku 2010 a na AWC Vienna 2010. |
Chardonnay 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu a 3,6 g/l zbytkového cukru. Doba zrání do roku 2014, doporučená teplota podávání 9 - 11 °C. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. |
||
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Bílé suché víno se zbytkovým cukrem 2,6 g/l a alkoholem 11,0 %. Barva je světlejší žluto zelená, ve vůni svěží, s náznaky lipového i akátového květu. Chuť je harmonická, s minerálními tóny a svěží kyselinkou. Kombinace s jídlem: ryby, drůbež, telecí maso. |
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Suché bílé víno se zbytkovým cukrem 7,6 g/l a 12,0 % alkoholu. Barva ryzího zlata se zelenkavým závojem nás přivádí k hluboké a intenzivní vůni z dlouze macerovaných hroznů, postřehneme bílé květy a pomerančovou kůru. Chuť je elegantní, dlouhotrvající a šťavnatá, zaregistrujeme jablečné křížaly a plané broskve. Doprovodí silné vývary a bílé omáčky. Zlatá medaile Vinum Juvenale 2011, Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2011, Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011. |
||
Ryzlink vlašský 2007 pozdní sběrVinařství Hrabal Bílé suché víno z řady Boutique wine. Bylo vyrobeno a vyškoleno v souladu s původní tradicí vinařské rodiny v dubových sudech metodou sur-lie. Víno má harmonický plný projev s perspektivou dalšího ležení na lahvi 6 let. |
Pálava 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Bílé polosladké víno s 10,5 % alkoholu a 25,4 g/l zbytkového cukru. Světle zelenožlutá barva s kořenito-květnatou vůní, dominují zde tóny květů černého bezu, manga a čajové růže. V chuti jsou citrusovo-banánové tóny. Doporučujeme podávat k předkrmům, lehkým úpravám ryb a drůbeže, ale i k dezertům. Teplota podávání je 9 - 11 °C. |
||
Denise Rosé 2009 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Růžové polosuché víno s 12,0 % alkoholu a 6,7 g/l zbytkového cukru. Doba zrání do roku 2012, doporučená teplota podávání je 8 - 9 °C. Růžové víno s krásnou ovocnou vůní, hebkou a lahodnou chutí připomínající čerstvé jahody se smetanou. Doporučujeme ke grilovaným masům a jemným sýrům. |
Frankovka rosé 2010 moravské zemské vínoVinařství Trpělka & Oulehla Růžové víno s 12,5 % alkoholu. Je elegantní pivoňkové barvy, se svěžím ovocitým buketem (červený rybíz, maliny). Příjemně překvapí vyšší kyselinka. Doporučujeme dobře vychlazené v létě jako aperitiv. Podáváme k bílému masu, či studeným těstovinovým salátům, snoubí se i s ovčími a kozími sýry (brynza, feta, ...), s olivami a aromatickými bylinkami. |
||
Cabernet Moravia 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Červené suché víno s 13 % alkoholu a zbytkovým cukrem 2,8 g/l. Doba zrání do roku 2014, doporučená teplota podávání 16 - 18 °C. Velmi plné, hebké víno s nezaměnitelnou typickou vůní i chutí černého rybízu a ostružin. Doporučujeme zejména ke grilovaným masům a zvěřině. |
Finca La Estacada 2009 6 mesesBodegas Finca La Estacada Červené suché víno s obsahem alkoholu 13,5 %. Šest měsíců zrálo v barikových sudech. Je vyrobeno ze 100 % typické španělské odrůdy Tempranillo. Rudá sytá barva, výrazná ovocitá vůně s karamelovou vanilkou. Švestková chuť s krásnou mohutnou tříslovinou, pecička v dozvuku. Je doporučeno podávat víno při teplotě 16 - 18 °C. |
||
Kerner 2009 výběr z bobulíAmpelos Bílé sladké víno se zbytkovým cukrem 79,8 g/l a s 16,0 % alkoholu. Cukernatost moštu dosáhla 31 °NM. Víno je zlatožluté barvy, ve vůni i chuti dominuje luční med. Díky své sladkosti vhodně doplní například zákusky. Doporučení teplota pro servírování je 10 – 12 °C. |
Ryzlink rýnský 2009 ledové vínoGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé sladké víno se zbytkovým cukr 132,8 g/l a 10,0 % alkoholu. Cukernatost hroznů dosáhla 39,6 °NM. Nízká teplota při sklizni má za následek zmrznutí vody v bobulích. Po jejich vylisování je v moštu vysoká koncentrace cukrů, kyselin a aromatických látek. Doba zrání do roku 2016, doporučená teplota podávání 6 - 8 °C. Doporučujeme k zakončení slavnostní tabule jako doplněk k dezertu nebo moučníku. |
||
Mistelle de Muscat JuveanoVinařský dvůr Němčičky Bílé likérové víno vyrobené technologií portských vín v netradičně reduktivních podmínkách. Vzhledem k použití odrůdy Muškátu moravského se ve víně pak projevuje intenzivně hroznové aroma. Dochuť vína je vzhledem k ročníku velmi šťavnatá, připomínající přezrálé nektarinky. Víno je už dnes jako mladé oceněno několika medailemi na mezinárodních soutěžích, poslední úspěch je z Festwine pořádaného v Brně. Doporučujeme jako aperitiv v létě nebo jako doprovod ovocným salátům. |
|||
100% hroznová šťáva MerlotVíno Hruška Nealkoholický nápoj vhodný pro děti, nastávající maminky, řidiče i abstinenty. Vitamínová bomba bez přídavku konzervantů a umělých barviv. Pasterováno. Hroznová šťáva pochází výhradně z odrůdy Merlot. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Červnový přehled vinoték |
|||
AKA | Akademická vinotéka | MOR | Moravská vinotéka |
BAR |
Vinotéka Emil Bartoň | PEC | Petit Cru |
BAS | Bassta | SON | Vinotéka Sonneck |
HRU | Víno Hruška | SVO | Vinotéka Svoboda |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | TRA | Transvin |
KOL | Vinotéka Koláčkova | UAN | U Andersena |
KRA | Kratochvílovci | VGA | Vinná Galerie |
MBV | Moravská banka vín | VMV | Vinotéka MV61 |
MIS | Vinotéka Mistr | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Komentáře
normalni most. kdo vi odkud pochazeji hrozny. ale jako alternativa k zdravemu zivotnimu stylu a piti dzusu je to vhodne piti.
hmmm, asi nic moc. a kdo vi odkud pochazeji hrozny. :(