Na VFU Brno testují nové metody ke stanovení obsahu přídavných složek v potravinách

Vědci z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno testují nové metody, které mají pomoci rychle a přesně odhalit přidané rostlinné bílkoviny běžně přidávané do masných výrobků. Používají při tom tzv. imunohistochemické metody, které se uplatňují především v diagnostice nádorů v humánní medicíně. Ty by měly v budoucnu pomoci rychle a především přesně určit složení dané potraviny. Znát přesné složení potraviny je důležité zvláště pro alergiky – právě alergie na sóju a pšeničnou mouku spolu se slepičími vejci, kravským mlékem, arašídy, ořechy, rybami či plody moře tvoří dnes 80 až 90 % alergických reakcí na potraviny. Znalost složení je zároveň ale také indikátorem kvality či záměny surovin v masných výrobcích.
Princip metody spočívá ve vazbě značených protilátek na sledovaný protein přímo v histologickém preparátu. Po navázaní značené protilátky je protein zvýrazněn barevně. Okolní struktura masného výrobku je zvýrazněná běžnými histologickými barvami. Jedná se o vysoce specifickou reakci, za pomocí které je možné prokázat přítomnost samotného proteinu, či dokonce jen jeho alergenní části. Použité histologické barvení navíc umožňuje získat přehled o dalších přítomných surovinách, ze kterých byl výrobek vyroben. Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele.

vfu_1.jpg

 

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2022  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události