V brněnské zoo se podařilo poprvé odchovat papouška nestora keu

Brno, 31. března 2021 – Brněnští papoušci Ulfine a Robin odchovali poprvé v historii zahrady mláďata. V těchto dnech mají dva malí keové za sebou přibližně měsíc života a bude trvat několik dalších týdnů, než opustí bezpečí hnízda. Nestoři patří k nejchytřejším a nejvynalézavějším ptákům na světě, ale harmonizace páru potřebná pro první odchov může trvat i několik let.

papusek nestor odchov zoo brno

Historie brněnského chovu nestorů kea (Nestor notabilis) sahá až do roku 2000, kdy přišel ze Stuttgartu samec Hugo jako vůbec první jedinec svého druhu v ČR. Ten byl o tři roky později spárován se samicí Kejinou. Od té doby se v rámci managementu chovu vystřídalo v Brně několik jedinců, a i když ptáci několikrát zahnízdili, mláďata se nepodařilo odchovat. Od roku 2018 tvoří chovný pár čtyřletá samice Ulfine a dvacetiletý samec Robin. „Věkový rozdíl nehraje u papoušků téměř žádnou roli. Pokusy o páření a hnízdění probíhaly už v minulých letech, ale mláďat jsme se nikdy nedočkali. Pracovat s tímto druhem pro mne byla už od začátku velká výzva a z mláďat máme opravdu nesmírnou radost,“ říká brněnský kurátor ptáků Petr Suvorov.

Pro úspěšný odchov je důležitá harmonizace páru, která může v některých případech trvat i několik let. „Každý rok už od prosince dáváme samici do expozice větvičky a stébla na vytvoření hnízda. Letos v lednu jsme pozorovali časté páření, od února si samice výrazně bránila přístup do hnízda a ve druhé polovině února už byly slyšet první zvukové projevy mláďat,“ komentovala odchov chovatelka Jana Moravcová.

Nestor kea není na první pohled barevně atraktivní – jeho svrchní olivově zelené zbarvení má spíše krycí funkci. Teprve v letu lze vidět nápadně oranžově zbarvený spodek křídel a temně modré letky. Nestoři jsou všežraví - do jejich jídelníčku patří semena i zelené části rostlin, plody, ale i hmyz a malí savci.

Ve volné přírodě žije tento druh vysoko v chladných novozélandských horách. Jedná se o společenský druh, který může žít v páru i v polyandrickém svazku, kdy se dominantní samice páří s více samci. Je to společenský druh, který se v přírodě často pohybuje i ve velkých skupinách. Hnízdí zejména na zemi v jeskyních. Samice snese až čtyři bílá vejce, na kterých sedí necelý měsíc. V minulém století byli na Novém Zélandu považováni farmáři za škodnou, loveni a hrozilo jim dokonce vyhynutí. Dnes patří k ohroženým druhům, jsou chováni v mnoha evropských zoologických zahradách včetně České republiky. Najdete je kromě Brna také v Praze, Plzni, Liberci a Lešné.

Foto: Zoo Brno


Související články:

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Kulturní akce v Brně

<<  Květen 2022  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
        1
  2  3  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nejbližší akce
02.06. Agadir uvádí... Zdeňka Pospíšilová..
02.06. Agadir uvádí... Zdeňka Pospíšilová..
08.06. Agadir uvádí... Zdeňka Pospíšilová..
09.06. Čas a paměť..
16.06. Agadir uvádí... Zdeňka Pospíšilová..
25.06. K Nechorám do sklepa 2022..